سمنو را از عصاره جوانه گندم و آرد کامل گندم تهيه مي کنند. سمنو خوشمزه و شيرين است، البته به آن هيچ نوع ماده شيرين کننده اي اضافه نمي کنند. علت شيريني آن ترکيب عصاره جوانه گندم با آرد کامل است که طعم شيرين به آن مي دهد. هر 100 گرم سمنو 300 کيلو کالري انرژي دارد.

خواص جوانه گندم:

گندم و جوانه آن ارزش غذايي فراوان دارد. تغييرات شيميايي که در دانه ها در حين جوانه زدن رخ مي دهد، باعث افزايش املاح و ويتامين هاي آن مي شود. به طور کلي در فرآيند جوانه زدن، ويتامين ها، املاح و پروتئين به مقدار زيادي افزايش مي يابد.

   ویتامین های مختلف «ب،ث،ای» موجود در سمنو در ایجاد آرامش اعصاب و روان تاثیر فراوان دارند.
 

-مصرف سمنو از خستگی های فکری و جسمی جلوگیری کرده و باعث تقویت حافظه می گردد.
 

-آهن موجود در سمنو برای خون سازی مفید بوده و مقدار متعال آن برای خانم ها به عنوان میان وعده های مناسب،از زمانی که بالغ می شوند تا زمانی که به سن یائسگی می رسند،توصیه می شود.اسیدفولیک سمنو نیز عامل دیگری برای خون سازی و تنظیم هورمون ها به شمار می رود،بنابراین آهن و فولات موجود در سمنو می تواند به خون سازی و درمان کم خونی کمک کند.
 

-  مصرف سمنو به دلیل دارا بودن کلسیم و پتاسیم باعث تقویت عمومی بدن به ویژه استخوان ها می گردد و غذای بسیار مفیدی برای زنان باردار،سالمند و کسانی که دچار پوکی استخوان یا شکستگی آن هستند،محسوب می شود.
 

-همچنین منیزیم موجود در سمنو در متابولیسم انرژی و رشد استخوانی نقش بسزایی دارد.
 

-مغذی و انرژی زا بوده و به ویژه برای افزایش طول عمر،رفع انقباض های عضلانی و عصبی و تقویت ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است.
 

-در واقع یکی دیگر از فواید جوانه های تازه رسیده گندم موجود در سمنو،آماده سازی غذا برای هضم و جذب بوده که این عمل به وسیله آنزیم های موجود در جوانه ها صورت می گیرد.علاوه بر این جوانه ها به مقدار زیادی دارای فیبر و آب هستند که مصرف منظم آنها مانع بروز یبوست می شود.
 

-سمنو برای از بین بردن لاغری مفرط اشخاص بسیار مفید بوده و درمان سوءهاضمه موثر است.
 

-سمنو باعث افزایش مقاوت بدن در برابر عفونت ها می شود.
 

-فسفر آن برای رشد مغزی کودکان در حال رشد بسیار مفید است.
 

-شیر افزا است،از این رو برای زنان شیرده بسیار مفید است

 

 

مواد لازم:

گندم براي جوانه زدن/ 1 تا 1/5 کيلوگرم
آب/ به مقدار لازم
آرد جوانه گندم يا آرد سنگک/ 3 کيلوگرم
بادام با پوست/ 250 گرم
خلال پسته و بادام/ 100 گرم

روش تهيه:

ابتدا گندم پوست نگرفته که به گندم مرغي معروف است (گندم مخصوص سبزه) را تميز کرده و خوب بشوييد تا کاملا پوست هاي اضافي آن روي آب بيايد و جدا شود. سپس با آب، خيس کنيد. آب گندم را روزي 4 تا 5 بار عوض نماييد. پس از دو روز که نوک گندم ها سفيد شد، دستمال تميزي را داخل آبکش پهن کنيد و گندم ها را روي آن بريزيد. سپس لبه هاي دستمال را برگردانيد و گندم ها را کاملا بپوشانيد. در روز، 3 تا 4 بار روي آن آب داده و اجازه دهيد آب اضافي، از زير صافي خارج شود تا گندم ها جوانه نقره اي بزنند. هنگامي که جوانه ها به اندازه يک بند انگشت شد، آنها را از چرخ گوشت رد کنيد و در ظرف بزرگي در آب شناور نماييدو خوب مخلوط كنید. سپس از صافی رد كنید به طوری كه شیره از پوسته گندم درآید. چون شیرینی سمنو از همین شیره سفید رنگ می باشد. باید دقت كنید كه گندم خوب نرم شده و شیره ی آن گرفته شود.آرد را در قابلمه ی مناسبی ریخته و شیره ی گندم را كم كم به آن اضافه كنید تا آرد در شیره حل شده و به صورت مایع رقیقی درآید. ظرف را روی شعله ی اجاق قرار دهید و آن را مرتب هم بزنید تا مایع جوش آمده، كم كم غلیظ شود. مایع سمنو را باید مرتب هم بزنید تا ته نگیرد و مثل حلوا شودوقتی آب سمنو كشیده شد، آن را كمی تفت دهید و در این مرحله مقداری آب سرد به سمنو اضافه كنید تا كمی رقیق تر و خوش رنگ تر شود. سمنو را در ظرف گردی ریخته و مدت نیم ساعت در فر یا روی اجاق با حرارت ملایم قرار دهید تا دم بكشد. در صورت تمایل می توانید مقداری خلال پسته و بادام به سمنو اضافه كنید.هرگز در سمنو شكر نریزید، زیرا شیره ی گندم به اندازه ی كافی شیرین می باشد